14 Aralık 2020 Pazartesi

KALBE GİDEN YOL / ANAND


Filmin Adı: KALBE GIDEN YOL / ANAND
Yönetmen: Hrishikesh Mukherjee
Türü: Dram
Ülke: Hindistan
Dil: Türkçe Altyazılı
Oyuncular: Rajesh Khanna, Amitabh Bachchan, Sumita Sanyal, Ramesh Deo, Seema Deo, Asit Kumar Sen, Atam Prakash, Lalita Kumari, Dev Kishan, Savita, Brahm Bhardwaj, Lalita Pawar, Durga Khote, Gurnam Singh, Dara Singh
 
Konusu: Dr. Bhaskar yazdığı kitapla ödül almış bir doktordur. Kanser çalışmaları üzerine çalışmaktadır. Anand adında çok ilginç bir bağırsak kanseri hastası ile karşılaştığında hayata bakış açısı değişecektir. Hastanın ömrü sayılıdır tedavisi yoktur ölümü bekleyen Anand yinede hayata tutunmaya çalışmakta etrafına mutluluk saçmaktadır. Bu durumu gören Dr. Bhaskar inançsızlığını sorgulamaya başlar.

30 Kasım 2020 Pazartesi

BAŞKA DİLDE AŞK

Filmin Adı: BAŞKA DİLDE AŞK
Yönetmen: İlksen Başarır
Türü: Dram
Ülke: Türkiye
Dil: Türkçe
Oyuncular: Saadet Işıl Aksoy, Mert Fırat, Emre Karayel, Lale Mansur, Timur Acar, Ayten Uncuoğlu, Metin Coşkun, Şebnem Köstem, Tuğrul Tülek ve Tuna Kırlı

Konusu: Onur’un tüm yaşamı, beraber spor yaptığı arkadaşlarından birinin doğum günü partisinde beklenmedik bir dönüşüme uğrayacaktır. Beraberce kürek takımında yer aldığı arkadaşı Vedat’ın doğum günü partisinde Zeynep’le tanışır ve hayatı değişir. Kalabalık ve gürültülü bir barda hiç konuşmadan geçen gecenin sonunda Zeynep, Onur’un işitme engelli olduğunu fark eder. Ama bu alışılmadık durum Zeynep’i Onur’dan soğutmaz. İşiyle, ailesiyle sorunlar yaşayan Zeynep, yaşadığı çevreyi sorgularken birazda bilmediği bir dünyanın merakıyla unuttuğu ceketini bahane ederek Onur’u ziyaret etmeye karar verir. Babasının annesini bir başka kadınla aldattığını öğrendikten sonra bu durumu içine sindiremeyip evini terk eden Zeynep, birçok iş değiştirdikten sonra çağrı merkezinde çalışmaya başlar. Ancak çağrı merkezleri çok ağır çalışma koşullarına sahiptir ve karşılığında kazandığı az paradan çok mutsuzdur. Bütün gün telefonda tanımadığı insanlarla konuşmak zorunda kalan Zeynep konuşmadan anlaşabildiği Onur’la huzur bulacağına kani olur.


4 Eylül 2020 Cuma

BEN, EARL VE ÖLEN KIZ / ME AND EARL AND THE DYİNG GİRL

Filmin Adı: BEN, EARL VE ÖLEN KIZ / ME AND EARL AND THE DYİNG GİRL 
Yönetmen: Alfonso Gomez-Rejon
Türü: Dram, Komedi
Ülke: ABD
Dil: Türkçe Dublaj
Oyuncular: Thomas Mann (II), Olivia Cooke, RJ Cyler, Nick Offerman, Connie Britton, Molly Shannon, Jon Bernthal, Katherine C. Hughes

Konusu: 17 yaşında olan Greg Gaines'ın sosyalleşmeyle alakalı meseleleri vardır, lise hayatını olası olduğunca görünmez bir tip olarak geçirmeyi tasarlamaktadır. Ancak annesinin hiç de bu vaziyeti kabullenmeye niyeti yoktur. Annesi Greg'in yakın vakitte kanser teşhisi konulan sınıf arkadaşı Rachel ile arkadaşlık kurmasını istemektedir. Greg annesinin bu önerisini isteksizce kabul etmek zorunda kalır ve böylelikle iki genç arasında hayal dahi edemeyecekleri bir arkadaşlık başlar. 
Jesse Andrews'un kendi romanından uyarladığı filmin yönetmeni daha ikinci uzun metrajına imza atan Alfonso Gomez-Rejon. Sundance Film Şenliğinde büyük ses getiren ve büyük ödülü kazanan filmin baş rollerini ise genç oyuncular Thomas Mann ile Olivia Cooke paylaşıyor.

24 Ağustos 2020 Pazartesi

OLDUĞUN GİBİ GEL / HASTA LA VİSTA

Filmin Adı: OLDUĞUN GİBİ GEL / HASTA LA VİSTA
Yönetmen: Geoffrey Enthoven
Türü: Dram, Komedi, Macera
Ülke: Belçika
Dil: Türkçe Dublaj
Oyuncular: Robrecht Vanden Thoren, Gilles De Schrijver, Katelijne Verbeke, Marilou Mermans, Karlijn Sileghem

Konusu: Yirmili yaşlarında olan üç genç adam, hala bakirlerdir. Şarap turu bahanesiyle İspanya'ya doğru yola çıkarlar ve amaçları da şaraptan ziyade ilk cinsel deneyimlerini yaşamaktır. Onları kendileri dâhil hiçbir şey durduramayacaktır. Biri yarı kör, diğeri tekerlekli sandalyeye mahkûm, üçüncüsü de boyundan aşağısı felçli olan bu üç genç adamı anlatan Olduğun Gibi Gel, İspanya'daki bir geneleve gitmek üzere seyahate çıkan felçli bir adamın gerçek hikâyesinden esinlenilerek oluşturulmuş bir film.

20 Ağustos 2020 Perşembe

BAKIM ESASLARI / THE FUNDAMENTALS OF CARİNG

Filmin Adı: BAKIM ESASLARI / THE FUNDAMENTALS OF CARİNG
Yönetmen: Rob Burnett
Türü: Dram, Komedi
Ülke: ABD
Dil: Türkçe Dublaj
Oyuncular: Selena Gomez, Paul Rudd, Jennifer Ehle, Craig Roberts, Walter Hendrix

Konusu: Aile bireylerini yitirdikten sonra belli bir dönem bocalayan ve bu durumun üstesinden gelmek için kendini yollara vuran Benjamin adındaki genç adamın, yaşam öyküsü ele alınıyor. Ben yazarlıktan sonra hayatını yardıma muhtaç kimsesiz insanların yanında onlara yardım ederek geçirmeye karar verir. Yaşadığı bütün kötü olaylar onu hayattan koparmış ve artık dünyevi şeylere değer vermez olmuştur. Yaşadığı bu bunalımlı dönem onun için yeni bir kitabın ilham kaynağı olacaktır.

13 Ağustos 2020 Perşembe

PES ETME / STRONGER

Filmin Adı: PES ETME / STRONGER
Yönetmen: David Gordon Green
Türü: Biyografi, Dram
Ülke: ABD
Dil: Türkçe Dublaj
Oyuncular: Jake Gyllenhaal, Tatiana Maslany, Miranda Richardson, Richard Lane Jr., Clancy Brown

Konusu: İyi niyetli, ancak hayatında fazla başarılı olamamış 27 yaşındaki Bostonlu bir işçi olan Jeff Bauman (Jake Gyllenhaal), bir gün eski sevgilisi Erin'le (Tatiana Maslany) karşılaştığında tekrar barışmanın yollarını arar ve bu amaçla Boston Maratonu'na katılır. Maraton başladığında her şey yolunda gitmektedir. Fakat Jeff, Erin'i finiş çizgisinde beklerken, şiddetli bir patlama meydana gelir. Jeff patlama anında iki bacağını da kaybeder ve hemen hastaneye kaldırılır. Yapılan tedaviler sonucu bilinci yerine gelen Jeff'in kendi yaşam savaşı yeni başlamıştır. Sevgilisi Erin ve ailesinin desteği ile aylarca süren psikolojik ve fiziksel terapinin üstesinden gelir. Bu zorlu süreç sayesinde Jeff, bir yandan ailesi ile bağlarını test ederken, bir yandan da kendisinde bulunan gücün farkına varır. 2013 Boston Maratonunun bombalanmasının ardından, şehirde ve dünyanın kalbinde umut verici bir sembol haline gelen Jeff Bauman'ın gerçek yaşam hikâyesinden esinlenilen filmin yönetmen koltuğunda David Gordon Green oturken, başrolünde Jake Gyllenhall yer almaktadır.

6 Ağustos 2020 Perşembe

SENDEN ÖNCE BEN / ME BEFORE YOU

Filmin Adı: SENDEN ÖNCE BEN / ME BEFORE YOU
Yönetmen: Thea Sharrock
Türü: Dram, Romantik
Ülke: İngiltere
Dil: Türkçe Dublaj
Oyuncular: Emilia Clarke, Janet McTeer, Sam Claflin, Thea Sharrock

Konusu: Will Traynor; zengin, yaşama sevinci oldukça fazla, başarılı, yakışıklı ve her erkeğin sahip olmak istediği şeylere sahip olan genç bir delikanlıdır. Hayatında her şey yerli yerinde giderken birden talihsiz bir şekilde motosiklet kazası yapar. Kaza sonucunda felç kalır, vücudunun başından aşağısını kullanamaz hale gelir. Bu kaza onun için adeta yıkım etkisi yaratır. Hayattan pek bi beklentisi kalmaz, yaşama sevincini kaybeder. Böyle bir hayat yaşamaktansa ölmeyi ister. Louisa Clark ise maddi olarak pek bir güvencesi olmayan, hayattan tek beklentisi kendi yağında kavrulmak olan genç bir bayandır. Garsonluk yaptığı kafeden kovulunca yeni bir iş arayışına girer. Will Traynor’a bakıcılık yapma işini bulur ve işe başlar. Her zamanki sakin yaşamları devam ederken aralarında tuhaf bir çekim yaşanır. Will, kültürlü ve zeki biri olmasından dolayı Louisa’yı sürekli bir küçümseme havasındadır. Bu bakıcı-patron ilişkisi devam ederken birbirlerine iyice alışırlar. Adeta birbirlerinin yaşam kaynağı olacaklardır.

24 Temmuz 2020 Cuma

CAN DOSTLAR / HOUSE OF D

Filmin Adı: CAN DOSTLAR / HOUSE OF D
Yönetmen: David Duchovny 
Türü: Dram
Ülke: ABD
Dil: Türkçe Dublaj
Oyuncular: Anton Yelchin, Téa Leoni, David Duchovny, Robin Williams, Erykah Badu, Magali Amadei, Harold Cartier, Mark Margolis, Zelda Williams, Gideon Jacobs) 

Konusu: Zihinsel engelli otuz yaşındaki Pappass ile New York’ta annesi ile birlikte bir yaşam sürmekte olan on üç yaşındaki Tommy, birbirleri ile çok iyi arkadaş olmuşlardır. Bu güzel arkadaşlığın sarsılmasına neden olan şey ise bir gönül meselesidir. Tommy bir kıza aşık olur ancak Pappass, kadınlara dair en ufak bir deneyim ya da bilgi sahibi değildir. Pappass ilgiyi üzerine toplamak niyeti ile hırsızlık yapar ve Tommy de bu hırsızlığı kendi üzerine alır. İşte o vakit işler arap saçına döner. Aradan uzun yıllar geçtikten sonra Tommy, Fransa’da yaşarken bir gün eski yaşadığı yere gelerek, geçmişi ile yüzleşmeye hazır olacaktır.

11 Temmuz 2020 Cumartesi

PAS VE KEMIK / DE ROUİLLE ET D'OS

Filmin Adı: PAS VE KEMIK / DE ROUİLLE ET D'OS 
Yönetmen: Jacques Audiard
Türü: Dram
Ülke: Fransa, Belçika
Dil: Türkçe Dublaj
Oyuncular: Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts, Armand Verdure, Céline Sallette

Konusu: Ali yıllar önce boşandığı eşinden olan oğlu Sam’i hiç görmemiştir. Artık beş yaşına gelen oğlu Sam ile baş başa kalır. Sam’i hiç tanımayan baba Ali, oğlunuda alıp kız kardeşinin yanına doğru yola çıkar. Antibes’de yaşayan kız kardeşinin yanına oğlu ile birlikte gelirler. Kuvvetli ve güçlü yapıya sahip olan Ali kız kardeşinin yaşadığı şehirdeki bir gece kulübünde badigart olarak işe başlar. Gece kulübünde meydana gelen kavgada hayatını kurtardığı katil balina eğitmeni olan Stéphanie’den oldukça hoşlanır. Sonra aralarında ki aşk git gide engel tanımaz hal alır.

26 Haziran 2020 Cuma

CENNETİN RENGİ / THE COLOR OF PARADISE

Filmin Adı: CENNETİN RENGİ / THE COLOR OF PARADISE  
Yönetmen: Majid Majidi 
Türü: Dram
Ülke: Tehran
Dil:Türkçe Dublaj
Oyuncular: Hosein Mahjoob, Salameh Feyzi, Mohsen Ramezani, Elham Sharifi, Farahnaz Safari 

Konusu: Sekiz yaşındaki Muhammed, kör olmasına rağmen okuyabildiği her şeyi okuma konusunda olağanüstü bir çaba gösterir. Kayalara çarpan dereyi, çiçeklerin tomurcuklanmasını bile “okur” Muhammed. Dünyanın güzelliklerini bütünüyle algılayabilmektedir. Ve Cennetin Rengi'nin pastoral görüntüleri de Muhammed'in duydukları ve hissettikleriyle oluşur, gördükleriyle değil. 
Muhammed, okulu bitirip baba evine döndüğünde yeniden evlenmek üzere olan babası, Muhammed'i bir yük olarak görmeye başlar ve çocuğu kör bir halıcının yanına çırak verir. Gerçekte ise kör olan babadır ve Muhammed'in ölümü doğanın dilini konuşan küçük bir çocuğun, bakmakla görmek arasındaki derin uçurumun ancak ve ancak beş duyunun ötesinde bir algılama yoluyla kapatılabileceği yönündeki bir “ibret” öyküsü haline gelir.

25 Haziran 2020 Perşembe

CAN DOSTUM / THE INTOUCHABLES

Filmin Adı: CAN DOSTUM / THE INTOUCHABLES
Yönetmen: Olivier Nakache, Eric Toledano
Türü: Dram
Ülke: Fransa
Dil: Türkçe Dublaj
Oyuncular: Omar Sy, François Cluzet, Anne Le Ny, Alba Gaïa Kraghede Bellugi, Clotilde Mollet

Konusu: Zengin bir iş adamı ve aristokrat olan Philippe, yamaç paraşütü yaparken geçirdiği kaza sonrası felç olur ve boynundan aşağısı kullanamaz hale gelir. Driss ise hapishaneden henüz yeni çıkmış bir işsizdir. Philippe 7 gün 24 saat boyunca bakımını üstlenmesi için Driss'i evine yatılı yardımcı olarak alınca ikisinin de dünyası değişecektir. Normal şartlar altında hiçbir zaman yan yana gelmeyecek bu ikili iyisiyle kötüsüyle hayatın tadını beraber çıkarmaya başlarlar. 
Fransa'da geçtiğimiz kasım ayında vizyona giren film, hayatta bir noktadan sonra kültür ve sınıf farklılıklarının ortadan kalkması temasına odaklanan ve dram-mizah arasında gidip gelen bir yapım. Fransız sinemacılar Olivier Nakache ve Eric Toledano'nun beraber yazıp yönettiği filmin başrollerinde ise François Cluzet ve Omar Sy var.

20 Haziran 2020 Cumartesi

BENİM ADIM SAM / I AM SAM

Filmin Adı: BENİM ADIM SAM / I AM SAM
Yönetmen: Jessie Nelson
Türü: Dram
Ülke: ABD
Dil: Türkçe Dublaj
Oyuncular: Sean Penn, Michelle Pfeiffer, Laura Dern, Dakota Fanning, Dianne Wiest

Konusu: Sam Dawson, kızı ile mutlu bir şekilde yaşayan ve Beatles'a büyük hayranlık besleyen bir adamdır. Genç adamın zekâ düzeyinin 7 yaşında bir çocuğunkine eş durumda olması onları çok fazla rahatsız etmez. Kızı 7 yaşına geldiğinde ise onun için asıl sorunlar başlar. Artık kızı ondan çok daha ileri bir düzeye gelmektedir ve Sam ona pek fazla yardım edememektedir. Hükümet görevlileri kızı Sam'in yanından alırlar. Sam kızını geri alabilmek için "sevgi" kelimesinin anlamına fazlasıyla uzak avukat Rita Harrison'ı kiralar.


17 Haziran 2020 Çarşamba

TEMPLE GRANDİN

Filmin Adı: TEMPLE GRANDİN
Yönetmen: Mick Jackson
Türü: Dram
Ülke: ABD
Dil: Türkçe Dublaj
Oyuncular: Claire Danes, Julia Ormond, Catherine O'Hara, David Strathairn, Charles Baker

Konusu: Genç ve otizm hastası bir kadın dünyayı diğer insanlardan çok farklı olarak görmektedir. Hafızasına aldığı anlık olaylar ansızın gözlerinin önüne gelmekte ve bu durum ona, dünyaya çok daha derinlemesine bakabilme imkanı tanımaktadır. İnsanlarla diğer canlılar arasında yaşama dair bağlantılar kurabilmektedir. Onun bu iletişim becerileri Otizm kavramına çok daha farklı anlamlar yüklenmesine neden olur ve etrafındaki tüm insanlara bu becerileri ile yeni bir ufuk açma çabası içine girer. Ancak hayatı boyunca, kendisini çok farklı değerlendiren bütün bu insanlara unutamayacakları tecrübeler yaşatacak ve sevginin, merhametin ne demek olduğunu öğretecektir… 
Temple Grandin’nin bu hikayesi gerçek bir hayattan alınma. Kendisi 1947 yılında Boston, Massachusetts’de doğmuş olan bir Otizm hastasıdır. Ancak hayata değer katma alanındaki çalışmaları ve özellikle hayvan içgüdüleri konusundaki başarılarıyla doktorasını tamamladıktan sonra, Colorado Eyalet Üniversitesinde profesörlük ünvanı almıştır. Aynı zamanda, filmde de anlatılacağı üzere; Hug Machine (Sarılma Makinesi) isimli bir ürün de icat etmiştir.

11 Haziran 2020 Perşembe

SÖRFÇÜ KIZ / SOUL SURFER

Filmin Adı: SÖRFÇÜ KIZ / SOUL SURFER
Yönetmen: Sean McNamara
Türü: Dram, Aksiyon, Spor
Ülke: ABD
Dil: Türkçe Dublaj
Oyuncular: Annasophia Robb, Dennis Quaid, Helen Hunt, Jeremy Sumpter, Kevin Sorbo

Konusu: Gerçek bir hayatta yaşanmış olayı konu edinen Sörfçü Kız (Soul Surfer) Filmi, Bethany Hamilton adındaki genç kızın, sörf yaparken başına gelen inanılmaz bir olayı konu alırken, izleyicileri tarafından da beklenmedik bir şekilde başarılı bulundu. Küçük yaştan Sörf merakı olan genç kız yaşamış olduğu tahlihsiz kaza ile sol kolunu köpek balığına kaptırmıştır. Peki ama bu onun usta bir Sörfçü olmasına engel olacakmıdır yoksa her geçen gün en çok istediği hobisi Sörf için daha fazlamı çalışacaktır. İşte Sörfçü kızın trajik hikâyesi.

9 Haziran 2020 Salı

SİYAH / BLACK

Filmin Adı: SİYAH / BLACK 
Yönetmen: Sanjay Leela Bhansali
Türü: Dram
Ülke: Hindistan
Dil: Türkçe Altyazılı
Oyuncular: Rani Mukherjee, Amitabh Bachchan, Ayesha Kapoor, Nandana Sen, Sillo Mahava, Dhritiman Chaterji

Konusu: Kör ve sağır bir kızın bir öğretmen sayesinde hayata nasıl tutunduğunu ve nasıl yaşam mücadelesi verip kazandığını, sonunda da öğretmeni aynı duruma düşünce ona nasıl umutsuzca öğretmenlik yaptığını konu almaktadır. Kör ve sağır doğan Michelle ailesi tarafından anlaşılamamaktadır. Annesi ve babası Michelle'i akıl hastanesine göndermeden önce son kez bir öğretmen tutup şanslarını denemek isterler. Başta öğretmenle iyi anlaşamasalar da bu öğretmenin kızı başarılı bir şekilde eğittiğini görünce bu öğretmenle yola devam ederler ve Michelle bu öğretmen sayesinde üniversiteye gider ancak sonra Michelle'in öğretmeni Alzehimer hastası olur ve Michelle'e bakamayacak duruma gelir. Bir gün Michelle öğretmeninden onu öpmesini isteyip hayatının en büyük hatasını yapar. Öğretmenini zorlar ve öğretmeni onu öper. O artık yoktur. Michelle her pazar öğretmeninin gelmesi için kilisede dua eder 12 yıl sonra onu ilk kelimeyi öğrendiği çeşmede bulur. Artık öğretmen olma sırası Michelle'dedir kendi öğretmenine ona öğrettiklerini geri öğretmek için umutsuzca çabalar. Başarılı bir Bollywood dram filmi.


YAĞMUR ADAM / RAİN MAN

Filmin Adı: YAĞMUR ADAM / RAİN MAN 
Yönetmen: Barry Levinson 
Türü: Dram
Ülke: ABD
Dil: Türkçe Dublaj
Oyuncular: Dustin Hoffman, Tom Cruise, Valeria Golino, Jerry Molen, Jack Murdock, Michael D. Roberts, Ralph Seymour

Konusu: Los Angeles'ta maddiyate dayalı bir hayat süren fırlama Charlie, yıllardır uzak kaldığı babasının ölümü üzerine 3 milyon dolarlık mirastan yararlanacağını düşünerek hayaller kurar. Oysa kendisine sadece 1949 model bir Buick bırakan babası, servetin tamamını Charlie'nin daha önce varlığından haberdar olmadığı ağabeyi Raymond'a bırakmıştır. Önemli bir ayrıntı ise, Raymond'un bakıma muhtaç, otistik bir dahi olmasıdır! Maddiyatçı Charlie mirasın en azından bir kısmından vazgeçmek niyetinde değildir. Bunun için Raymond'u kaldığı klinikten kaçırıp ülke çapında bir seyahate çıkarır. Yol boyunca ağabeyinin yaşamı zorlaştıran alışkanlıklarıyla çileden çıksa da otistik adamın matematik ve hafızalama konusundaki insanüstü yeteneği karşısında bol bol hayrete düşer. Nihayetinde Las Vegas'taki kumarhanelerde bu az bulunan kabiliyetten yararlanarak hile yapmaya bile çalışır. Yol boyunca Charlie, sadece Raymond'u değil, geçmişinin bir parçasını ve belki de kendini keşfetme fırsatı da bulacaktır.
Dört adet Oscar heykelciği yönetmen Barry Levinson'a, senarist Ronald Bass'a, başroldeki Dustin Hoffman'a ve elbette Yağmur Adam filminin kendisine layık görülmüştü. On yılın en sevilen filmlerinden biri için sinemaseverler 1988'e dek beklemek zorunda kalmışlardı.

5 Haziran 2020 Cuma

ISLAH SINIFI / CORRECTİONS CLASS

Filmin Adı: ISLAH SINIFI / CORRECTİONS CLASS
Yönetmen: Ivan I. Tverdovskiy
Türü: Dram, Gençlik
Ülke: Almanya, Rusya
Dil: Türkçe Altyazılı
Oyuncular: Nikita Kukushkin, Philipp Avdeev, Masha Poezzhaeva, 

Konusu: Anton ve Misha iki lise talebesidir. Fiziksel ve psikolojik bakımdan engelli öğrenciler için özel olarak yaptırılmış bir okuldadırlar. Hem öğretmenler hem de talebeler için bu okul kaybedenlerin ve toplumdan atılmışların cehennemi sayılır. Fakat öyküde sadece hüzüne yer yoktur. Aşk, umut ve yeni keşifler de yer almaktadır. Bir zaman, yeni bir kız, Lena, okula kaydolacaktır.

TENEKE TRAMPET / THE TİN DRUM - DİE BLECHTROMMEL

Filmin Adı: TENEKE TRAMPET / THE TİN DRUM - DİE BLECHTROMMEL
Yönetmen: Volker Schlöndorff
Türü: Dram
Ülke: ABD
Dil: Türkçe Altyazılı
Oyuncular: David Bennent, Mario Adorf, Angela Winkler

Konusu: Teneke Trampet, 1920'li yıllarda Almanların; Polonyalılar ve diğer azınlıklarla birlikte uyum içinde yaşadıkları yoksul kent Danzig'de başlar. Annesi ve hangisinin babası olduğunu bilmediği iki erkekle birlikte yaşayan Oskar'a üç yaşına bastığı doğum gününde teneke bir trampet hediye edilir. Bu andan itibaren çevresinde gözlemlediği erişkinlerin mutsuz ve acınılacak dünyalarına katılmaktansa hep çocuk olarak kalmaya karar verir. Gerçekten de yıllarca fiziksel olarak bir gelişme göstermez. Çevreye karşı tek protestosu büyümeyi reddetmek değildir, aynı zamanda teneke davuluna şiddetle vururken çıkardığı cam eşyaları bile parçalayan tiz çığlığı da 2.Dünya Savaşı yaklaşırken ülkede olup bitenlere duyarsız kalan orta sınıf Alman toplumunu bir yâdsıma biçimidir, gitgide çıldıran dünyaya karşı bir protestodur.

SOL AYAĞIM / MY LEFT FOOT

Filmin Adı: SOL AYAĞIM / MY LEFT FOOT
Yönetmen: Jim Sheridan
Türü: Dram
Ülke: İrlanda, İngiltere
Dil: Türkçe Dublaj
Oyuncular: Daniel Day-Lewis, Brenda Fricker, Alison Whelan, Kirsten Sheridan, Declan Croghan, Eanna MacLiam, Marie Conmee, Cyril Cusack, Phelim Drew 

Konusu: Beyin felçli olarak doğan Christy Brown, hastalığı nedeniyle hareketlerini kontrol edemez ve tekerlekli sandalyeye mahkûm bir yaşam sürer. Ancak çocukluğunda, sol ayağının felçten etkilenmediğinin farkına varması hayatını değiştirecektir. Christy sol ayağını kendine verilmiş bir şans olarak görür ve azmin de yardımıyla hastalığının etkilerini yenmeye çalışır. Bu çalışmanın sonucunda ise sakat vücudunun içinde gizli olan zekâ ve yazma yeteneği ortaya çıkacaktır. Sadece sol ayağını kullanarak yazdığı romanlar ve şiirler, sonraki yıllarda Christy Brown’un İrlanda edebiyatının saygın isimleri arasına girmesini sağlayacak ve azimle çalışmanın sonucunda imkânsız diye bir şeyin olmadığını tüm insanlığa gösterecektir.

Christy Brown’ın ölümünden dokuz yıl sonra çekilen film, yazarın hayatından kesitleri anlattığı kitap olan Sol Ayağım’ın sinema uyarlamasıdır. Kimi zaman hüzünlü, kimi zaman eğlendirici olabilmeyi başaran filmin, azim ve umut hikâyesi olarak vereceği evrensel mesajları var. Jim Sheridan ve Daniel Day-Lewis’in birlikte çevirdikleri ilk film olan Sol Ayağım (daha sonra In The Name Of The Father ve Boxer’de de birlikte çalıştılar), 1989 yılında en iyi film dâhil olmak üzere toplam 5 dalda Oscar’a aday oldu ve Daniel Day-Lewis ile Brenda Fricker’a oyunculuk dallarında ödülü kazandırdı.


4 Haziran 2020 Perşembe

KADIN KOKUSU / SCENT OF A WOMAN

Filmin Adı: KADIN KOKUSU / SCENT OF A WOMAN 
Yönetmen: Martin Brest 
Türü: Dram
Ülke: ABD  
Dil: Türkçe Dublaj
Oyuncular: Al Pacino, Chris O'Donnell, James Rebhorn, Gabrielle Anwar 

Konusu: Bir kolej öğrencisi olan Charlie paraya ihtiyacı olduğundan kör bir adama bir nevi "bebek bakıcılığı" yapmaya razı olur ama iş umduğu kadar basit olmayacaktır. Çünkü Emekli Albay Frank Slate'in haftasonu için çok özel bir planı vardır. Bu plana yolculuk, kadınlar, iyi bir yemek, birinci kalite şarap, tango, limuzin ve ne yazık ki bir de 45'lik dâhildir. İşin kötüsü Charlie'yi yanından ayırmaya hiç niyeti yoktur. Al Pacino'nun unutulmaz bir karakter çizdiği film, aslında 1974 yapımı İtalyan "Profumo di Donna"nın aynen çekimi. Yine de birçoklarına göre orijinalini aratmayacak derecede iyi. Tango sahnesine dikkat.

BENJAMİN BUTTONIN TUHAF HİKÂYESİ / THE CURİOUS CASE OF BENJAMİN BUTTON

Filmin Adı: BENJAMİN BUTTONIN TUHAF HİKÂYESİ / THE CURİOUS CASE OF BENJAMİN BUTTON
Yönetmen: David Fincher
Türü: Dram
Ülke: ABD
Dil: Türkçe Dublaj
Oyuncular: Brad Pitt, Cate Blanchett, Taraji P. Henson, Julia Ormond, Tilda Swinton, Mahershalalhashbaz Ali, Jared Harris, Jason Flemyng

Konusu: 11 Kasım 1918'de, New Orleans halkı 1. Dünya Savaşı'nın bitişini kutlarken; bir bebek 86 yaşındaki bir adamın fiziksel görünüşü ile doğar. Bebeğin annesi doğumdan kısa bir süre sonra ölür ve babası, Thomas Button, bebeği huzurevinin önüne bırakır. Huzurevinde çalışan Afrikalı-Amerikan çift Queenie (Henson) ve Tizzy (Ali) bebeği bulurlar. Hamile kalamayan Queenie, bebeği kendi üstüne almaya karar verir. Bebeğe Benjamin ismini verir. Hikâyenin akışında, Benjamin'in fiziksel gelişimi başlar. 1930'da hâla yetmişlerinde görünürken, büyükannesi huzurevinde yaşayan Daisy (Fanning) ile tanışır. Benjamin ve Daisy birlikte oynarlar. Birkaç yıl sonra, Benjamin, Kaptan Mike nedeniyle New Orleans rıhtımındaki bir römorkörde çalışmaya gider. Boş zamanlarında, Mike, Benjamin'i barlara ve genelevlere götürür. İlk gittiğinde Benjamin, babası olduğunu belli etmeyen Thomas Button'la tanışır. Sonra, uzun dönem iş için New Orleans'tan ayrılır. Rusya'da, Benjamin, Elizabeth Abbott (Tilda Swinton) adlı bir İngiliz kadınla tanışır ve ona aşık olur. Yeni evli Elizabeth eşiyle birlikte İngiliz hükümeti adına casusluk yapmaktadır ve Benjamin'le bir işi vardır. Bir gün, 8 Aralık 1941 sabahında (Pearl Harbor Saldırısı'ndan sonra) Elizabeth beklenmedik şekilde ayrılır ve arkasında bir not bırakır: Seninle tanışmak güzeldi.
1945'te, Benjamin New Orleans'a döner ve yine Thomas Button'la tanışır. Thomas kendisinin babası olduğunu söyler ve Benjamin'e ev, Button aile şirketini de içeren bütün servetini miras olarak bırakır.
Benjamin, Daisy'nin New York'ta başarılı bir dansçı olduğunu öğrenir. Benjamin, New York'a Daisy ile tanışmaya gittiği zaman, Daisy'yi başka bir dansçıya aşık olmuş olarak bulur. Sonra, Paris'teki dans turu sırasında, dans kariyerini engelleyen, bir araba kazası geçirir. Benjamin Daisy'nin arkadaşlarından birinden telgraf alır ve hemen onu bulmak için Paris'e gider. Daisy'nin Benjamin'i gördüğündeki ilk yorumu Mükemmelsin olur. Sonra Daisy, Benjamin'e sırtını döner ve hayatından çıkmasını söyler. Daha sonra, Daisy, güçlü fiziksel terapilerden geçerek yürümeye yeteneğine tekrar kavuşur. 
1962'de, Benjamin New Orleans'a geri döner. Yeniden Daisy ile görüşür ve ona aşık olur. Benjamin, Thomas Button'dan miras kalan evi satar ve Daisy ile bir dubleks apartmana taşınırlar. Çift, Daisy'nin yaşlanırken Benjamin'in gençleşmesi olayıyla mücadele ederler. Birkaç yıl sonra çiftin Caroline adında bir çocukları olur. Benjamin, devamlı ters yaşlanma nedeniyle, uzun süreli gerçek bir baba olamayacağına inanır ve Caroline bir yaşına geldiğinde, bütün servetini ve ait olduklarını Daisy'ye bırakıp ayrılmaya karar verir.

2 Haziran 2020 Salı

KELEBEK VE DALGIÇ / THE DİVİNG BELL AND THE BUTTERFLY

Filmin Adı: KELEBEK VE DALGIÇ / THE DİVİNG BELL AND THE BUTTERFLY
Yönetmen: Julian Schnabel
Türü: Dram, Biyografi
Ülke: ABD, Fransa
Dil: Türkçe Dublaj
Oyuncular: Mathieu Amalric ,  Emmanuelle Seigner ,  Max von Sydow ,  Marie-Josée Croze ,  Anne Consigny

Konusu: Elle Dergisi'nin 43 yaşındaki karizmatik editörü Jean Dominuque Bauby, 1995 yılının 8 Aralık günü ani bir beyin kanaması sonucu felç geçirir. Komada kaldığı 20 günün sonunda uyanan Jean Dominique, kendini vücudunun içerisinde hapsolmuş olarak bulur. Sol gözünün görme yetisi hariç bütün bedensel fonksiyonlarını yitirmiştir. Ancak o, hayata eşsiz bakış açısıyla kendisine yepyeni ve zengin bir dünya yaratmayı başarır. Çünkü sol gözü dışında felç olmayan 2 şey daha vardır: hayal gücü ve anıları… Harflerin kullanım sıklığına göre düzenlenmiş bir alfabeyi kullanarak sol gözünün yardımıyla asistanına “Kelebek ve Dalgıç Giysisi”ni yazdıran Bauby’nin romanı, Türkçe de dahil olmak üzere pek çok dile çevrildi. Bu gerçek yaşam hikâyesinden yola çıkarak romanı sinemaya uyarlayan, "Basquiat" ve "Before Night Falls" filmlerinin yönetmeni Julian Schnabel, “Kelebek ve Dalgıç”ta duygularını dış dünyaya bedeniyle yansıtamayan Bauby’nin iç dünyasını çarpıcı biçimde beyaz perdeye aktarıyor.

HER ÇOCUK ÖZELDİR / TAARE ZAMEEN PAR

Filmin Adı: HER ÇOCUK ÖZELDİR / TAARE ZAMEEN PAR
Yönetmen: Aamir Khan, Amole Gupte
Türü: Dram
Ülke: Hindistan
Dil: Türkçe Dublaj
Oyuncular: Aamir Khan, Abhishek Bachchan, Ayaan, Darsheel Safary, Megha Bengali, Tanay Chheda, Tisca Chopra, Vipin Sharma

Konusu: Ishaan isimli küçük Hintli çocuğun Disleksi yani öğrenme bozukluğu vardır. Bu yüzden ailesi çevresi ve diğer öğretmenler onun tembel ve hayalci bir çocuk olduğunu düşünürler. Derslerindeki başarısızlıklarından dolayı ailesi Ishaan’ı sonunda yatılı okula vermeye karar verir. Ishaan gittiği bu okulda hayatının tamamıyla değişeceğini bilememektedir, nihayetinde resim öğretmeni Ram Shankar ile tanışır. Filmde resim öğretmenini Aamir Khan canlandırmaktadır. Resim öğretmeni Ishaan’ın ne kadar çalışkan ve özel bir çocuk olduğunu keşfedecektir. 

İÇİMDEKİ DENİZ / MAR ADENTRO

Filmin Adı: İÇİMDEKİ DENİZ / MAR ADENTRO
Yönetmen: Alejandro Amenábar
Türü: Dram
Ülke: İspanya, Fransa, İtalya
Dil: Türkçe Dublaj
Oyuncular: Javier Bardem, Belén Rueda, Lola Dueñas, Mabel Rivera, Celso Bugallo, Clara Segura, Joan Dalmau, Alberto Jiménez

Konusu: 26 yaşında denizde geçirdiği bir kaza sonucunda bel kemiği kırılan ve 30 yıl boyunca yatağa mahkûm bir hayat süren Ramón Sampedro (Bardem), hayatına son vermeyi düşündüğü bir zamanda iki kadın bu kararını etkilemek için harekete geçer. Biri ötenazi hakkını elde etmesi için hukukî mücadele veren avukatı Julia (Rueda), diğeri ise yaşamın güzelliklerini göstererek hayatına son vermesini engellemeye çalışan Rosa'dır (Dueñas).

1 Haziran 2020 Pazartesi

GÜLÜM

Filmin Adı: GÜLÜM
Yönetmen: Zeki Ökten
Türü: Dram
Ülke: Türkiye
Dil: Türkçe
Oyuncular: Tarık Akan, Okan Bayülgen, Rutkay Aziz, Nebahat Çevre, Sümer Tilmaç, Kıvanç Yeniay, İdil Fırat, Güler Ökten

Konusu: Kızlarını kaybetmelerinin ardından, karısı da evi terk eden Ali bey, yardımsever ve babacan bir adam olarak mahalle halkınca çok sevilmektedir. Mütevazı yaşantısında günlerini komşusunun özürlü oğlu Fatih'le ve dünürü Salim ile geçirse de, oğlunun çocuk sahibi olmayı düşünmemesi ve karısının yokluğu ona yalnızlık çektirmektedir. Bu arada oğlunun da evliliği iyi gitmemektedir. Başarılı bir iş adamı olan Sinan, evini çok ihmal etmekte ve bu da karısının ondan uzaklaşmasına sebep olmaktadır. İki ailenin mutluluğa yeniden kavuşması, ortak bir yol bularak bu yönde çaba göstermelerine bağlıdır.

25 Mayıs 2020 Pazartesi

FORREST GUMP

Filmin Adı: FORREST GUMP
Yönetmen: Robert Zemeckis
Türü: Dram
Ülke: ABD
Dil: Türkçe Dublaj
Oyuncular: Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise, Hanna R. Hall, Mykelti Williamson, Sally Field

Konusu: Forrest sakat bir çocuktur. Ancak bu sakatlığı onun normal bir insan haline dönme arzusunu köreltmemiştir. Tam otuz yıl boyunca inanılmaz zorluklar yaşayan Forrest sonunda kendisini ülkesinin en sevilen futbol yıldızları arasında görmesini sağlamıştır. Bu çabaları o kadarla da kalmamış katıldığı Vietnam Savaşı'ndan bir kahraman olarak dönmüş ve Beyaz Saray'da şeref madalyası almış ama en önemlisi de dünyada en çok sevdiği şey olan sevgilisinin kalbini kazanıp onunla evlenmeyi başarmıştır. Çok akıllı biri olmasa da kalbinin neyi istediğini çok iyi bilen Forrest ona ulaşabilmek için olağanüstü bir çaba sarf ederek herkese istediğini elde edebileceği konusunda bir örnek teşkil etmiştir.



19 Mayıs 2020 Salı

DALGALARI AŞMAK / BREAKİNG THE WAVES

Filmin Adı: DALGALARI AŞMAK / BREAKİNG THE WAVES
Yönetmen: Lars Von Trier
Türü: Dram
Ülke: Danimarka, İsveç, Fransa, Hollanda, Norveç
Dil: Türkçe Altyazılı
Oyuncular: Emily Watson, Stellan Skarsgård, Katrin Cartlidge, Jean-Marc, Adrian Rawlins, Jonathan Hackett, Sandra Voe, Udo Kier


Konusu: 1970’lerin dünyasında Kuzey İskoçya’da ufak bir kasaba. Yabancıların hoş karşılanmadığı ve yaşanan her günün Tanrı’nın isteği doğrultusunda yaşanıldığına inanılan tutucu bir kasabada Bess, kendisinin bile hayal edemeyeceği bir güzellikte aşk yaşar. Danimarkalı bir petrol işçisi Jan’a aşık olan Bess hızlı bir şekilde evlenir ve hayat onun için kusursuz hale gelir.  Ancak Bess’in korktuğu şeyler başına gelir ve petrol kulesindeki işine dönen Jan ağır bir kaza geçirip boynunu kırar. Tamamen felç geçiren Bess’in karısı onu iyileştirmek umuduyla fahişelik yapmaya koyulur. Son derece sıradışı bir hikâyenin, kendini feda etme yoluyla Tanrı'ya ulaşma gibi temelde Hıristiyan bir düşünceye dayalı ama aynı zamanda aşkın yepyeni yüzleri üzerine evrensel de olabilen bir konunun ustaca anlatılması. Von Trier, hem dramatik bir öykü anlatıyor, hem de bunu Dogma ekolünün oynak kamera, çılgın zoom'lar vb. biçim oyunlarıyla yapıyor.